• Facebook Social Icon

© 2017 by Ipromote Sp.z o. o .

Wspieramy organizacje SAY NO TO palm oil

Produkcja oleju palmowego pozyskiwanego z olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis), potocznie nazywanego palmą olejową. Pochodzi z Afryki i Madagaskaru, jest też uprawiany w innych rejonach świata o tropikalnym klimacie. To wysokie drzewo dorastające do 30 m wysokości, którego smukły pień zakończony jest liściastym pióropuszem. Pierwsze owoce pojawiają się po 3 latach, owocostany sięgają do 50 kg wagi, składają się z około 2100 owoców wielkości moreli, z których wyrabia się olej.

Olej palmowy zyskuje coraz większą popularność na świecie ze względu na szereg zastosowań. Jest szeroko wykorzystywany do produkcji biopaliw, mydeł, proszków czy nawet smarów. Znajduje duże zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza w kremach odżywczych i przeciwdziałających procesom starzenia się skóry pod wpływem nadmiernego naświetlania promieniami słonecznymi. Jednak przede wszystkim jest składnikiem wielu produktów spożywczych z supermarketu, np. margaryny, ciastek, batonów, chipsów, mrożonych frytek, mięsa, ryb, pizzy, zup w proszku, płatków zbożowych i wielu innych przetworzonych produktów. Olej palmowy jako składnik nie musi być dodatkowo wykazany. Jest ukryty pod nazwą „tłuszcz roślinny”. Stanowi on dzisiaj 40% globalnego handlu olejami jadalnymi. Głównymi producentami oleju palmowego (80% jego światowej produkcji) są Indonezja i Malezja.

W przeciwieństwie do innych olei, olej palmowy jest synonimem niszczenia przyrody. Zakładanie wielkich, przemysłowych plantacji palmy olejowej polega zwykle na całkowitym wycięciu drzew naturalnie rosnących na danym terenie i zniszczeniu ogromnych połaci lasu, szczególnie lasów tropikalnych. Niesie to za sobą katastrofalne skutki ekologiczne. Na plantacjach pali się duże ilości zbędnego materiału roślinnego, zanieczyszczając atmosferę, a odpady po produkcji oleju trafiają do rzek, powodując ich silne zanieczyszczenie. Największe znaczenie dla oleju palmowego mają Sumatra oraz Borneo. Tropikalne lasy deszczowe na tych wyspach to ostatnie na Ziemi miejsce występowania orangutanów. Wycinka lasów pod przyszłe plantacje jest jednym z głównych powodów drastycznego spadku liczebności tych zwierząt w ostatnich latach. Orangutan sumatrzański jest sklasyfikowany jako krytycznie zagrożony, może być pierwszą małpą naczelną, która za naszych czasów stanie się gatunkiem wymarłym. Orangutany nie tylko tracą miejsce do życia, ale także są uśmiercane bezpośrednio. Gdy zostają pozbawiane naturalnego źródła pożywienia, zmuszone są do jedzenia młodych palm. W efekcie są postrzegane jako szkodniki przez pracowników plantacji i czasem zabijane. Wiele małych orangutanów staje się sierotami.

Wyjściem mogłoby być wspieranie zrównoważonych metod upraw, opartych na sprawiedliwych zasadach socjalnych oraz przyjaznych dla środowiska. Szkodziłyby one w znacznie mniejszym stopniu środowisku, pozostawiając krajom rozwijającym się możliwość rozwoju ich gospodarki. Taki certyfikowany olej palmowy pochodziłby z plantacji, na potrzeby założenia, których nie wykarczowano lasów. Jednak WWF ocenia, że tylko 1% wszystkich plantacji olejowców jest prowadzonych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.